Három dolog az élethez: "légy azokkal, akik megmosolyogtatnak, nevess annyiszor, ahányszor csak levegőt veszel, és szeress addig, amíg csak élsz!!"

2012. április 10., kedd

Maki Sushit készítettünk :-)

Az elmúlt szombaton egy kedves barátnőnknek köszönhetően Sushit készítettünk ebédre.Gondoltam csinálok belőle egy blogbejegyzést, mert valamilyen szinten ez a testnek jót tesz. Na jó a vélemények megoszlanak. Egyik oldal azt mondja, hogy miért is lehetne gond a nyers hallal, hiszen az Ázsiaiak úgy vélik, hogy Isten azért teremtette úgy a halakat (növényeket...stb.) nyersen, mert az úgy tesz jót a testünknek. Nem kell megfőzni, sütni a nyers étel igenis egészséges. Erről mondjuk már többször olvastam, és látok benne fantáziát, ez a téma majd egy későbbi blogbejegyzésben lesz olvasható :).
Másik oldal pedig azt mondja, hogy az európai szervezet nincs úgy hozzászokva a nyers halakban található anyagokhoz, mint az Ázsiai szervezet, ezért gondot okozhat a gyomorban. Nos döntse el ki ki maga, én azért leírom, hogy készítettünk Maki tekercseket (vagy maki sushit, kinek hogy tetszik), mert nagyon finom volt, és ajánlom mindenkinek :).

1. Első lépésként megfőztük a rizst. Külön módszer van a rizs főzésére, és persze van kifejezetten Sushinak való rizs, de pont azt beszéltük, hogy igazándiból sima rizsből is lehetne készíteni. A rizst só nélkül, simán megfőztük, majd amikor kicsit kihűlt belekevertük az 1,5 ek só - 1,5 ek cukor - 6 ek rizsecetből álló keveréket. A rizst úgy kell megfőzni, hogy a lábas fedőjét mindvégig rajta tartjuk.


2. A rizs főzése közben felvagdaltuk (Szilvi felvagdalta :)) a töltelékeket, vagyis a kígyóuborkát, a nyers halat, vagyis a füstölt lazacot, és a rákos halrudacskákat, aminek a neve Surimi-rákízű halrudacska :))) Ez igazán viccesen hangzott, de tényleg így van :)

 
3. Miután megfőtt a rizs, kicsit vártunk amíg meghűl, majd utána kezdődött a maki sushi készítés a gyakorlatban. 
A már előkészített nori alga lapocskákat megkentük rizzsel és ráhelyeztük a közepébe az adott falatot amivel meg akartuk tölteni, majd összetekertük és palacsintaszerűen rápakoltuk a tányérokra. A lapokat nem kell külön benedvesíteni, mert a meleg rizstől puhává válik. A rizs elég ragadós, kicsit birkóznunk kellett vele, de mi győztünk :).


Amint megtöltöttük, és feltekertük az összeset utána felszeleteltük apró kis falatokra a tekercseket, amik így már tényleg kezdtek hasonlítani a maki sushihoz :).


4. Elkészítettük a hozzávaló szószokat, mint csípős wasabit, erős wasabit, meg valami szójaolajat (Szilviii mi volt az? :))), és már alig vártuk (már aki :)), hogy nekiessünk a falatkáknak pálcikával, mint az igazi Ázsiaiak :))


Érdekes ízük volt, tény, nem tudnék hetente Sushi partykat csapni, de úgy havonta, háromhavonta el tudnám képzelni, mert egyedi ételek ezek...és tegyük hozzá, hogy még a Sushinak van jó pár fajtája amit ki lehet próbálni :)

Köszönjük Szilvinek az előkészületeket és a fincsi végkifejletet...mi jól laktunk belőle :-)

2 megjegyzés:

  1. Sima szójaszósz volt, amibe a kész makikat bele kell tunkolni :) A wasabi pasztából (ami igen csípős és randaződ tormaféleség) előtte picit rá kell kenni a falatkákra.

    VálaszTörlés
  2. Ja tényleg, köszi :)) Jahh és hát az erős wasabi a kedvenc, mert jól tisztítja az arcüregeket :)))

    VálaszTörlés