Három dolog az élethez: "légy azokkal, akik megmosolyogtatnak, nevess annyiszor, ahányszor csak levegőt veszel, és szeress addig, amíg csak élsz!!"

2012. április 6., péntek

A szeretet öt nyelve

Tudtátok, hogy a szeretet megnyilvánulásának öt nyelve van? Minden ember más és más módon fejezi ki szeretetét. Az emberi kapcsolatokban fontos, hogy tudjuk a másik melyik módon fejezi ki, jelzi a másik részére, mert így értjük meg őt, a viselkedését, és így fogadjuk el a kifejezését. A szeretetnyelv mind a párkapcsolatokban, mind a barátságokban igaz, mindenkinek más és más az elsődleges szeretetnyelve.
Akkor nézzük csak...
1. Elismerő szavak: amikor is bókok, szavak formájában fejezzük ki a szeretetünket a másik iránt. Megdicsérjük a ruháját, a frizuráját, valamely tettét, és éreztetjük a másikkal, hogy igen fontos nekünk. Nem is esik jobban egy biztató jó szó egy nehéz nap után, vagy akár egy olyan dolognál amiért keményen küzdünk. 
2. Minőségi idő: együttlét és együttlét között is van különbség, nem mindegy hogy töltjük egymással az időt. A szerelmes pároknál például rögtön lerí azokról, hogy friss szerelmesek, akik bújnak egymáshoz és teljesen egymással foglalkoznak, mert ki tudják zárni a külvilágot, és csak arra az időre koncentrálnak amit együtt tölthetnek. Egy meghitt beszélgetés, szépen, nyugodtan vagy éppen pont izgalmasan, kirándulással eltöltve, a lényeg, hogy minőségi legyen az az idő, mindkét félnek feltöltődés legyen ;).
3. Ajándékozás: itt azért nem árt ismerni a másik fél ízlését, kedvteléseit, hogy örömet is okozzunk neki. Nem az ár a lényeg egy ajándéknál, hanem az, hogy meglepetés legyen, és megörüljön az ember. Ezzel igazán fel lehet tölteni a boldogsághormonokat ;)
4. Szívességek: a párkapcsolatokban már felborultak a régi szerepek és a férfiaknak is kell sokszor besegítenie otthon. Egy-egy ilyen szívesség akár egy elmosogatás, vagy szemétkivitel (kávé reggel az ágyba témáról ne is beszéljünk ;)) mind mind jelzi a kedvesének a szeretet. De mint fent említettem a barátoknál is igaz, apró kis szívességekkel jelezheti az ember a szeretetét a másik felé...van akinek ez a szeretet nyelve...
5. Testi érintés: szerelmi kapcsolatban a csók, az ölelés, az érintés, a szexualitás mind mind eszköze lehet a szeretet kifejezésének. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve annak különösen nehéz lehet a hűtlenség a kapcsolatában, hiszen párja másnak adja azt ami neki fontos lenne, az érintést.

Érdekes megfigyelni, hogy kinek mi az elsődleges szeretetnyelve, mert így a konfliktus helyzeteket is könnyebb kezelni...
A szeretet nagyon fontos az életben, vigyázzunk rá,mert nélküle nem élet az ÉLET!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése