Három dolog az élethez: "légy azokkal, akik megmosolyogtatnak, nevess annyiszor, ahányszor csak levegőt veszel, és szeress addig, amíg csak élsz!!"

2011. szeptember 17., szombat

Csíráztatás

Újra elkezdtem a csíráztatást...itt az ősz újra kell a sok vitamin, amit nem baj, ha növényekből szedünk össze még ha szintetikus vitaminokat is szedünk ez egy jó kis kiegészítés. Nyáron nem szoktam csíráztatni, mert egyrészt túl meleg van, és hamarabb bepenészesedik a csíra már a csíráztatási folyamat közben, másrészt nyáron azért több zöldséget gyümölcsöt fogyasztunk és abból elég sok vitamin jut le a szervezetünkbe.

A csírák élő növénynek számítanak, és az élő növények fogyasztása azért nagyon egészséges, mert rengeteg ásványi anyagot, enzimeket és vitamint juttatunk le vele a szervezetbe. Nincs megfőzve, megpárolva, megsütve, hanem nyersen esszük meg, így semmi jótékony anyagot nem hagy el magából, hanem azokkal együtt jut le. A mag a fiatal növények tápanyagraktára, amely a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez nyújt elegendő energiát. A csírázó magban lezajló folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése során ekkor a legnagyobb az enzimtartalom.
A csírák a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. Csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá.  Nem is beszélve lúgosító hatásáról, és óriási klorofill tartalmáról. 

Ma már rengeteg fajta magot lehet csíráztatni, csak párat sorolnék fel közülük: búza, lucerna, napraforgó, retek, vöröshere, vöröshagyma, brokkoli, görögszéna....
Lucernacsíra
Én a lucernával kezdtem anno, és a mai napig mindig valamelyik emeleten az van a csíráztatóban, ha használom. Ez szerintem egy alap csíra, nagyon sok jótékony hatása (lásd alul) van, és felhasználható szendvicsre, salátára, hús mellé...bármivel ehetjük. Nem mellesleg a legkönnyebb kicsiráztatni. Két három nap és már lehet fogyasztani. 
Retekcsíra


A másik a retekcsíra. Ezt is nagyon könnyű csíráztatni, és tényleg olyan íze van mint a sima reteknek. Csak párat elég rakni a szendvicsre és máris jó ízt ad neki. A brokkoli csíra ami nagyon jó hatással van a rák betegségre, sajnos nekem még nem sikerült talán csak egyszer úgy igazán kicsíráztatni mert mindig bepenészesedett. Lehet hogy a mag nem volt jó, nem tudom, de azért nem adom fel. Még nekem a búza az amit nem sikerült kicsíráztatnom, de ez a sima búza. Mert van ugye a búzafű, ami még nagyon egészséges. Én a búzát próbáltam de nem nagyon ment....kérek ötletet ha valakinek sikerült, hogy nálam mi lehetett a probléma :). És végül egy-két mondat a vöröshagyma csíráról. Nagyon finom, csak 14 nap kell a kicsírázásához. Azért ehhez türelem kell, hogy 14 napig foglal egy tálcát, amíg a másik két tálcán két-három naponta cserélődik az anyag :)))). De valóban jó a vöröshagyma csíra is, igazi hagyma íze és illata van :).

Akkor röviden egy két csíra hatása a szervezetre:
Lucerna csíra: Ez a növény nagyon sokat segíthet, az egészség megőrzésében. A vitaminskála komoly részét, a A-, C-, B-, B12-, D-, E- és a K-vitamint tartalmaz, mégpedig elég komoly mennyiségben, ezen felül sok vas, kálcium, a foszfor, L-borostyánkősav és a magnézium található benne. Ennek megfelelően ez a magcsíra is szívbarát, és az érrendszeri betegségek elleni harcban is komoly szerepe van. Csökkenti a vérzéseket és megelőzi a vérrögök kialakulását (K-vitamin tartalmával), a csíra rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mellrák megelőzésében szinte verhetetlen, mivel növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez, valamint elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. A lucerna csírában található ásványi sók lúgosítják a vért, rostjai oldják a lerakódott koleszterint. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. A lucernacsíra a szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást, és a kötőszövetek rugalmasságát is javíthatja. A fogyókúrázók egyik őrangyala, specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős fogyókúra esetén, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Búzacsíra: A legtöbb vitamint és ásványianyagot tartalmazza (A és C vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill 70 %-ban). Csökkenti a koleszterinszintet, segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. Gátolhatja a rákos sejtek életben maradását, amely a leatrile-nak (B17 vitamin) tudható be, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, segíti az emésztést, egyensúlyban tartja a vérnyomást, valamint csökkenti a radioaktív sugárterhelést. Segíti a vér oxigénellátását, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló és baktériumölő hatása is ismert. Tápegész élelmiszer.

Retekcsíra: A, B1 és B6 vitaminokat, valamint kálium, vas, foszfor, és folsav ásványi anyagokat tartalmaz. Természetes antibiotikum, méregtelenítő, máj- és vesetisztító, hatásos vízhajtó és segíthet egyes epekövek eltávolításában. Több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását. A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású, ezáltal egy tisztító folyamatot idít el, valamint kiürítheti a bélférgeket. Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, ollmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asthmát. Magas foszfortartalmú vegyületeti tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat. 

Vöröshagyma csíra: Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll, gazdag klorofillban, megújítja a vért. Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát, nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Atiszeptikus, virusölő, gombaölő, élősködő ölő, mikroba ölő és izzasztó hatású. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből. Ezért ajánlják gyomor-, bélproblémáknál. Valamint jótékony hatása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál.
 
Az otthoni csírázatás nem vesz sok időt igénybe. Napi kétszer (én általában reggel és este szoktam) kell jól átöblíteni és pár nap múlva pedig aratni...
 
Csíráztatásra fel!! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése