Három dolog az élethez: "légy azokkal, akik megmosolyogtatnak, nevess annyiszor, ahányszor csak levegőt veszel, és szeress addig, amíg csak élsz!!"

2011. december 4., vasárnap

Meditálj! :-)

A test és lélek egyik alapja, hogy tudj ellazulni, és tudd kikapcsolani a gondolataidat a mindennapi dolgokból, a munkából és bármi problémából, ami sajnos az élettel együtt jár. Valószínüleg más társaim is ismerik azt az érzést, amikor egy stresszes munkanap után, nem tud egyből leereszteni, vagy olyan dolog van, amin akár még este is vagy hétvégén is gondolkodik és agyal. Ki kell kapcsolnunk a belső gondolatainkat úgymond egy kicsit más dimenzióba kell juttatnunk a belsőnket, amivel kikapcsol és egyben feltöltődik. Ez a testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Hogy milyen hatása van a testünkre és lelkünkre a meditáció azt most nem én írom le, hanem áthozom egy másik oldalról, hogy tényleg teljes képet kaphassatok róla.

Amikor meditálunk csökken a szervezetünk oxigén felhasználása, lelassul az anyagcserénk, nyugodtabb lesz a légzésünk és kisebb a szív megterhelése, vagyis egész életritmusunk lelassul. Kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, csökken a stressz ránk nehezedő hatása, erősebbek, vidámabbak leszünk.
 Több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a meditáció, mint ellazítási technika, igen hatékony gyógyító módszer. Kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, enyhíti a szívtáji szorító fájdalmakat, az allergiás tüneteket, az asztmás rohamokat, valamint csillapítja a fejfájást.
- Gyógyítólag hat egyes testi betegségekre is, mivel hatással van a szervezetben lejátszódó folyamatokra.
- Akik meditálnak, ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb időt töltenek kórházban.
- Ritkábban tapasztalható náluk szorongás, depresszió és jobb az emlékezőképességük.
- A medit áció kedvezően hat az állóképességre, a kedélyállapotra és bizonyos esetekben még a környezettel való kapcsolattartást is elősegíti.
- Azokat a betegségeket, amelyek részben, vagy teljes egészében pszichikai tényezőkre vezethetők vissza, pozitívan befolyásolja a meditáció.

Egy-egy meditáció után frissnek és erősnek érezzük magunkat. Jobban tudunk aludni, kevésbé kerülünk a stressz hatása alá. Megnyugszunk és könnyebben tudunk koncentrálni a nehéz feladatokra.

A meditációt talán csak elkezdeni nehéz, de ahogy megérzzük jótékony hatását, már abba sem tudjuk hagyni. Ezért kezdetben célszerű úgy meditálni, ahogy Önnek a legmegfelelőbb. Olyan módszert kell választani, amely a leginkább kedvére való. Az első lépés mindig a stressz kellemetlen hatásainak legyűrése. Ha tovább folytatja a rendszeres meditálást, akkor a tudatosság egy olyan magasabb szintjére ér, ahonnan – ha letekint saját életére -, képes lesz annak minden területét pontosan, és higgadtan átlátni… de nem csak átlátni, hanem irányítani is, és ez nagyon fontos dolog! Életünk ugyanis csak az után válhat igazán örömtelivé, ha megoldjuk azokat a belső konfliktusokat, amelyek akár a túlzó vágyakból, akár önzésből, önbizalomhiányból eredhetnek.
 Forrás:
www.eletmodkozpont.sorskalauz.hu
 
Én kb. egy éve kezdtem el tanulni a meditációt, bár már korábban elkezdtem érdeklődni iránta, de kell, hogy megérjen az emberben az, hogy tényleg elkezdje. Azért mondom, hogy tanulni mert ezt tényleg tanulni kell. Meg kell tanulnod kikapcsolni a tested és csak egy valamire figyelni, ez sokszor nagyon nehéz. Először vezetett meditációval kezdtem (zenével és szöveggel mondják hogy mire gondolj, mit csinálj), mostanra már eljutottam arra a pontra, hogy néha sikerül zene nélkül is meditálnom, van amikor nem jön össze az összpontosítás, de van amikor igen, ezt még tanulnom kell :).
Viszont azt észrevettem, hogy sokkal nyugodtabb vagyok a meditáció után, sokkal jobban alszok, és a gondolataim is megváltoznak...ez jelentheti azt, hogy tényleg jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt.
Akit érdekel, ajánlom a www.meditalj.hu oldalát, ahol sok mindent meg lehet tudni arról, hogy hogyan is kezdjünk hozzá.
Tudom, ez sok ember számára idegennek tűnik, és amíg ki nem próbálja addig idegen is marad. :)

Aki érdeklődik iránta, vagy már megérett benne a dolog, bátran kezdjen hozzá, és ne ijedjen meg attól, ha elsőre nem sikerül, mint sok más dolgot az életben ezt is tanulni kell! :)

Szép napot Nektek! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése